Afdeling Midden-Brabant bezoekt het Nationaal Militair Museum

16 Mei 2018 - uur

Op 3 mei 2018 bezochten ruim 30 leden van de Afdelingen Midden-Brabant en West-Brabant per bus het Nationaal Militair Museum op de voormalige Vliegbasis Soesterberg.

In bekwame handen van onze Belgische buschauffeur Luc kwamen wij rond 11 uur aan bij het museum. Na een korte stop in het restaurant gingen de deelnemers in groepjes uiteen om het nodige in het museum te bekijken. Met het oog op 5 mei was er een speciale ‘Route van de vrijheid’ ingericht. Hierbij werd ingegaan op het thema vrijheid, dat er in verschillende vormen is zoals fysieke, politieke of gewetensvrijheid. In het NMM werd het verhaal verteld van de Nederlandse krijgsmacht vanuit verschillende perspectieven en over de diverse periodes uit onze geschiedenis, waarin is gestreden voor onze vrijheid. Ook de Koninkrijkstentoonstelling leverde veel bewondering op. Daarnaast waren er natuurlijk ook de vele vliegtuigen, tanks, legermateriaal e.d. te bewonderen, zowel binnen als buiten. Een dag is te kort om daadwerkelijk alle facetten van dit museum te kunnen bekijken.

Een bijzonder onderdeel van deze excursie was de ‘Klas van ‘45’. Hierbij werd het verhaal verteld van vijf kinderen uit de Tweede Wereldoorlog, alsof je er zelf bij bent! Het was een interactieve belevingstour, die start in een klaslokaal uit de jaren veertig. Vervolgens stapte de deelnemers in de waargebeurde verhalen van vijf leerlingen zoals in een slaapkamer, een bunker, kamp Amersfoort e.d. Dit werd op een ontroerende wijze aan de deelnemer levensecht gepresenteerd.

Rond 16.30 uur kwam de groep aan op de Dumoulinkazerne. Na het aperitief, al dan niet op het terras in het zonnetje, werd door de deelnemers genoten van een heerlijke rijstmaaltijd. Om 20.00 uur waren de deelnemers weer terug in Tilburg. Er kan worden teruggekeken op een bijzonder geslaagde dag.

Ineke en Hans van Kleijnenbreugel hebben weer hun uiterste best gedaan om deze dag op foto en video vast te leggen, waarvoor onze hartelijke dank.

Naar videoreportage van dhr. Hans van Kleijnenbreugel: >

Naar de fotocollage van mevr. Ineke van Kleijnenbreugel: >

Naar de foto’s van mevr. Ineke van Kleijnenbreugel: >

 

Nieuws