Presentatie 'Onbereikbaar dichtbij' door Kolonel b.d. Carel Banse

15 April 2018 - uur

Op donderdag 12 april 2018 heeft Kolonel b.d. Carel Banse een zeer boeiende presentatie gehouden bij de Afdeling Midden-Brabant over de relatie met zijn vader, een oud Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en Korea-veteraan. Hij vertelde op een aangrijpende en kwetsbare wijze over hun onderlinge verstandhouding, die voor Carel onbereikbaar dichtbij bleek te zijn.

Carel gaf met zijn presentatie een korte terugblik op de gebeurtenissen over de periode van 1945-1949, waarbij zo’n 200.000 militairen incl. KNIL voor ons Koninkrijk waren in het voormalig Nederland-Indië. Hierbij lieten zo’n 6000 militairen het leven. Carel vertelde uitvoerig welke invloed de oorlogshandelingen hebben gehad op het gezin. De vader van Carel werd op jonge leeftijd wees door het overlijden van zijn ouders, broers en zus.

Voor Carel was zijn vader als een gesloten boek, dat nauwelijks toegankelijk was. Een situatie die wij tegenwoordig best wel veel tegen komen met militairen die op uitzending gaan. In het laatste deel van zijn presentatie beschreef Carel de activiteiten, die hij momenteel uitvoert voor veteranen (hoewel hijzelf geen veteraan is), die op zoek zijn naar werk buiten defensie. Ook belichtte hij zijn activiteiten voor de Oorlogsgravenstichting en het Ereveld vol leven.

Carel heeft een boek uitgegeven met de passende titel “Onbereikbaar dichtbij” (ISBN nr. 978 90 9029 340 0. Hierin komen veteranen uit de periode van Nederlands-Indië aan het woord.  Het boek is een aanrader voor zowel oude als ook jonge veteranen en ook voor niet veteranen.

Na de pauze kwam Dennis van der Kraats aan het woord. Met zijn echtgenote Mariska is hij initiatiefnemer van de website Freebird69. Op deze website komen veteranen aan het woord met problemen na de terugkeer van hun uitzending. Dennis vertelde op een indringende wijze zijn gebeurtenissen tijdens zijn uitzending in Afghanistan, Hier heeft hij veel stressvolle gebeurtenissen meegemaakt, zonder dat er adequate  opvang plaatsvond van de zijde van Defensie. Ook vertelde hij vrijelijk over de diagnose ‘Moral Injury’, die bij hem werd vastgesteld.

Hoewel beide presentaties handelde over verschillende tijdsperiodes, vulden deze elkaar prima aan. De aanwezigen konden terugkijken op een zeer interessante avond.

De foto’s zijn gemaakt door mevr. Ineke van Kleijnenbreugel, de video van deze avond is samengesteld door dhr. Hans van Kleijnenbreugel.

Naar de video over 'Onbereikbaar dichtbij' door Kolonel b.d. Carel Banse, video dhr. Hans van Kleijnenbreugel: >
Naar de video over 'Moral Injury' door dhr, Dennis van der Kraats, video dhr. Hans van Kleijnenbreugel: >

Naar de foto’s van mevr. Ineke van Kleijnenbreugel: >

Nieuws