Herdenking bevrijding Goirle op begraafplaats Sint Jan

22 Oktober 2023 - 14:00 uur

Op de begraafplaats van St. Jan aan de St. Jansstraat in Goirle wordt op zondag 22 oktober, bij de graven van de geallieerde militairen, de bevrijding van Goirle herdacht. Deze herdenking wordt georganiseerd door de Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders en begint om 14.00 uur. Tijdens de plechtigheid wordt stilgestaan bij de  slachtoffers die zijn gevallen en bij de grote offers die destijds zijn gebracht om onze vrijheid terug te krijgen. Verder wordt stilgestaan bij de beleving van onze vrijheid in deze tijd. Iedereen is van harte welkom.

Op 27 oktober a.s. is het precies 79 jaar geleden dat Goirle werd bevrijddoor Britse militairen. In en om Goirle sneuvelden een groot aantal geallieerde militairen. Van hen hebben 27 gesneuvelden hun laatste rustplaats gekregen op de begraafplaats van St. Jan. Bij hen ligt ook de Goirlese soldaat Anton Versteden, die op 11 mei 1940 overleed aan de verwondingen, die hij een dag eerder opliep bij de verdediging van een vliegveld bij Den Haag. De Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders organiseert al vele jaren op de zondag voorafgaand aan 27 oktober deze plechtige herdenking. In aanwezig van het gemeentebestuur, diverse raadsleden en een vertegenwoordiger van de ambassade van het Verenigd Koninkrijk worden deze militairen herdacht. Daarna wordt aandacht besteed aan de herwonnen vrijheid, waar wij nu nog steeds mee leven, maar die op dit moment ook broos blijkt te zijn.

Programma
Na de opmars van de vaandels en banieren, zal burgemeester Mark van Stappershoef een toespraak houden. De secretaris van de Wapenbroeders vertelt dit jaar het verhaal van de Britse gesneuvelde Peter Baker. Na de Last Post en 1 minuut stilte worden zowel bij de graven als bij het monument bloemen gelegd. Vervolgens worden de vlaggen in top gehesen, als teken van onze vrijheid. Enkele leerlingen van BS De Bron zullen daarna een eigen geschreven gedicht over ‘Vrijheid’ voordragen. Met het lied ‘We’ll meet again’ en het Wilhelmus wordt de plechtigheid beëindigd. Daarna zijn alle aanwezigen van harte welkom in de kapel van CC Jan van Besouw om met een kopje koffie of thee (voor de kinderen is er ranja) na te praten over de herdenking.

De Wapenbroeders vinden het belangrijk dat we ieder jaar onze gesneuvelden blijven herdenken en dat we stil blijven staan bij onze huidige vrijheid. Als u dat ook belangrijk vindt, dan zien wij u graag op zondag 22 oktober om 14.00 uur op de begraafplaats van St. Jan.