Pan Monument Maarheeze

30 Augustus 2021 - uur

De Bond van Wapenbroeders, Afdeling Cranendonck bedankte deze week Mia Joosten uit Maarheeze voor de vele jaren van onderhoud aan het Pan Monument in Maarheeze. Ze ontving naast een mooie bos bloemen een levensmiddelen pakket. Het onderhoud aan het monument verzorgt ze al sinds de oprichting van het monument op 5 mei 2000. Mia Joosten heeft dan ook een heel bijzondere band met het monument. Ze was namelijk ooggetuige van deze vliegtuigcrash gedurende de Tweede Wereldoorlog. In het boek ‘Gebroken Vleugels’, luchtoorlog boven de gemeente Cranendonck 1940-1945, doet ze uitgebreid verslag van de vele crashes in de omgeving van haar boerderij genaamd ‘Hoef a/d Pan’ in Maarheeze. “Ze heeft ze allemaal zien vallen vanuit het kleine raampje in het dak van de boerderij”, vertelt ze. “Haar vader was nog gaan kijken en zag de verbrandde jongens liggen. Een vleugel lag achter de boerderij”, vertelt ze.

Op 22 juni 1943 crashte in de omgeving van haar boerderij een Stirling III met serienummer BK722. Het toestel maakte deel uit van het 218 squadron R.A.F. (Gold Coast squadron). Aan boord waren 7 bemanningsleden. Neergeschoten door een Duitse nachtjager kwamen drie van hen komen om het leven en overleed er één in krijgsgevangenschap. Jaarlijks brengen de Wapenbroeders samen met de stichting herdenking Cranendonck met een fakkelestafette een eerbetoon aan deze Engelse en Australische gesneuvelden. Ook u bent van harte welkom op 18 september a.s. om 13:45 uur voor een eerbetoon aan deze gesneuvelden en om samen te herdenken dat Vrede en Vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Foto: voor het monument aan de ‘Hoef a/d Pan’ in Maarheeze. Links Mia Joosten en rechts Wapenbroeder Ad Heesakkers uit Maarheeze.

Nieuws