75 jaar Herdenking Bevrijding Cranendonck 20 t/m 22 september 2019

13 Juli 2019 - uur

In het weekend van 20 t/m 22 september a.s. staat De Afdeling Cranendonck stil bij het feit dat 75 jaar geleden de gemeente Cranendonck werd bevrijd. Hiervoor staan er enkele bijzondere activiteiten op het programma. Al enkele maanden zijn de Stichting Herdenking Bevrijding Cranendonck, de Wapenbroeders en de gemeente Cranendonck in touw om er samen een memorabel en soms spectaculair programma van te maken. Op hoofdlijn ziet het programma er als volgt uit:

• 20 september 16:30 uur: onthulling informatieplaquette ‘Sporen uit het Verleden’ op de Markt in Budel. Dit in aanwezigheid van Engelse veteranen, Burgemeester en Wethouders en vele genodigden. Tijdens de ceremonie zal stil worden gestaan bij de oorlogsslachtoffers. Tevens zal het boek ‘Eindelijk Bevrijd’ worden gepresenteerd alsmede het uitreiken van de eerste ‘Fietsbelevingsroute’ langs de Cranendonckse oorlogsmonumenten.

• 21 september 11:45 uur: start van de jaarlijkse Fakkelestafette Cranendonck. Lopersgroep ‘de Bergrunners’ zal het ‘bevrijdingsvuur’ vergezeld door schoolkinderen, Wapenbroeders, Burgemeester en Wethouders, legervoertuigen en motoren langs de Cranendonckse oorlogsmonumenten brengen. Om 19:00 uur zal het ‘bevrijdingsvuur’ worden binnengebracht in de kerk O.L.V. Visitatie. Waarna de herdenkingsdienst voor Cranendonckse- en Limburgse veteranen aanvangt.

• 22 september 13:00 uur-18:00 uur: start van de belevingstocht met als thema ‘Soldaat van Cranendonck’. In deze belevingstocht worden met zo’n 20-tal oorlogssituaties de oorlogsjaren 1940-1945 nagespeeld in het centrum van Budel. Het waargebeurde verhaal van Thieu Vonken (Engelandvaarder uit Budel) staat hierin centraal. Om 15:00 uur zullen enkele oorlogsvliegtuigen en een bommenwerper over de Markt in Budel vliegen.

Als laatste wil ik u wijzen op feit dat je ook ‘Vriend van de Stichting Herdenking Bevrijding Cranendonck’ kunt worden. Uw bijdrage en ondersteuning maakt de jaarlijkse activiteiten mogelijk, waaronder bijvoorbeeld ons schoolprogramma. Voor vragen kunt u respectievelijk contact opnemen met: René Vos (programma) renevos1@chello.nl of (sponsoring) Jan Scheepers sterrenboog@online.nl. In de aankomende maanden zult u regelmatig op de hoogte worden gehouden via de lokale en regionale pers. Ook via Facebook: Soldaat van Cranendonck en Fakkelestafette Cranendonck kunt u ons vinden.

Noteer het in uw agenda want u bent hiervoor van harte uitgenodigd.

Nieuws