Onthulling monument in Ysselsteyn

28 April 2017 - uur

Zondag 23 april 2017 vond de onthulling plaats van het oorlogsmonument langs de Deurneseweg in Ysselsteyn. Het monument werd onthuld door de Tara Coulter, een kleindochter van een van de omgekomen piloten.

Tijdens haar rondreis door Europa vond zij het ontroerend deze onthulling ter nagedachtenis van haar opa te kunnen doen. De onthulling gebeurde door het verwijderen van de Canadese vlag. Dit deed zij samen met haar medereisgenoten uit Canada.

Op 11 oktober 1944 kwamen op deze plek twee vliegers van de Royal Canadian Air Force, Emile Piché en Arthur Horell, om het leven. Na de onthulling speelde muziekvereniging de Peelklank het Canadese volkslied en het Wilhelmus. Het monument bestaat uit een grote zwerfsteen met daarop gemonteerd een propeller. In de steen is een bronzen plaatje verwerkt met daarin de datum van de crash, 11 - 10 - 1944, en een kruisteken. Bij het monument staat ook een infobord met daarop aan de ene kant het verhaal en de achtergronden van de crash en aan de andere kant een overzicht van alle 44 vliegtuigcrashes in de huidige gemeente Venray. Tijdens de onthulling was er ook een fly-over van twee oude vliegtuigen van de luchtmacht met onder meer de 'missing man'. Hierbij maakte met name het geluid van de Harvard indruk op de vele aanwezigen.

Door de Bond van Wapenbroeders werd een erewacht gevormd. Er werden kransen en bloemen gelegd door kolonel Hogan, de militaire attaché van de Canadese ambassade, de dorpsraad, Tara Coulter en een van de vroegere aanwonenden, Ied Jeurissen, die de crash meemaakte.

De afdeling Venray-Gennep-e.o. nam hieraan deel met een baniergroep en en erewacht

Naar de foto's van Peel en Maas, Nieuws uit Venray en omgeving: >

 

Nieuws