Thema avond met Generaal-majoor b.d. Leen Noordzij Afd. Roermond en Venlo

14 Maart 2022 - uur

Op vrijdag 25 maart 2022 organiseert de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Roermond en Venlo een thema avond in het Generaal Spoorpaviljoen (Nationaal Herdenkingspark nabij kasteel Hattem) te Roermond. Generaal-majoor b.d. Leen Noordzij zal een presentatie houden over het onderzoek naar het gebruik van extreem geweld door NL-militairen in het voormalige Nederlands Oost-Indië in de periode 1945-1950 (het zgn. Brede Indië-onderzoek). Zoals bekend, zijn onlangs in februari jl. na ruim 4 jaar onderzoek, de eerste onderzoeksresultaten gepresenteerd. Een zeer actueel onderwerp dus.

In de presentatie met betrekking tot het Brede Onderzoek komt o.a. aan bod: de voorgeschiedenis, algemene informatie zoals doel, organisatie, kosten, medewerkers, tijdschema, producten), bevindingen gedurende de loop van het onderzoek (dit in de functie als lid van de klankbordgroep), de gepresenteerde onderzoeksresultaten en de conclusies. En ten slotte: “Hoe nu verder?”

Leen Noordzij is op 17 november 1950 geboren in Arnhem en opgegroeid in Elst (Gld). Na het voltooien van de Koninklijke Militaire Academie in Breda in 1974, bekleedde hij als subaltern officier van het Wapen der Infanterie van 1974 tot 1982 diverse operationele functies bij het Korps Commando Troepen in Roosendaal en bij 17 Pantserinfanteriebataljon in Oirschot. Na het succesvol afsluiten van de cursussen Stafdienst en Hogere Militaire Vorming in 1984 volgden verschillende operationele, logistieke en beleidsmatige functies in Den Haag, Deventer en Oirschot. Vanaf 2000 tot zijn FLO in 2006 vervulde hij als opperofficier commandofuncties bij 11 Luchtmobiele brigade in Schaarsbergen, 1 Divisie “7 December” en Operationeel Commando “7 December” in Apeldoorn en bij HQ- US Central Command in Tampa (FL/USA). Noordzij werd tweemaal uitgezonden naar Bosnië (1994, 1999).

Hij woont in Elsloo, is getrouwd met Petra en heeft twee zonen (1980, 1982) en een dochter (1983). De FLO-tijd wordt besteed aan lange afstand wandelen, klussen, vakantie en aan meerdere vrijwilligersfuncties. Voor het totale scala aan (vrijwilligers)werkzaamheden is hij in 2012 benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Daarnaast bezit hij 13 militaire onderscheidingen.

De lezing begint om 19.00 uur. Het paviljoen is open vanaf 18.30 uur.  Iedere geïnteresseerde is welkom. Er kan in de omgeving beperkt worden geparkeerd, maar er is ruim voldoende parkeergelegenheid bij de tennisvelden en het nabijgelegen kasteeltje Hattem, slechts enkele minuten lopen naar het paviljoen.  Met nadruk wordt u verzocht niet op een van de monumenten of op de grasvelden te parkeren. Bij binnenkomst staat de koffie/ thee klaar.

Gezien de beperkte plaatsruimte in het paviljoen wordt u verzocht de deelname te melden via bvw.afd.roermond@gmail.com  of telefonisch 06 52062326 met vermelding van het aantal personen. Aanvullende informatie is te vinden op de website: www.wapenbroederszuid.nl/afdelingen/roermond-en-venlo 

Een mededeling die betrekking heeft op de uitnodiging c.q. deelname: er worden vaak opnames/foto’s gemaakt voor de website. Deelnemers aan dit evenement gaan akkoord met het maken én gebruiken van fotomateriaal voor de website

Nieuws