Een veteraan vertelt, Brigadegeneraal Rob Querido over 'de slag om Chora'

03 Mei 2017 - uur

“We have the watches, they have the time”

Op 28 april 2017 hebben wij met zo’n vijftig geïnteresseerden kunnen luisteren naar de boeiende uiteenzetting van Rob Querido die destijds in 2007 als Battle Group Commander leiding gaf aan zijn manschappen tijdens de “slag on Chora” in Uruzgan. Een avond die veel reacties los maakte bij deze en gene. 

De zgn. opbouwmissie in Uruzgan, die verre van geweldloos was en alles behalve een opbouwmissie was. Vele gevechten hebben er gedurende de tijd dat onze Nederlandse militairen (vrouwen en mannen) aldaar opgetreden hebben, plaats gevonden tussen onze jongens en meiden en Opposing Forces (Taliban en huurlingen van diverse landen). Hoogtepunt van alle gewelddadigheden was de periode van 15-19 juni  2007 die in detail werd beschreven door Rob in zijn uiteenzetting.  

Opbouwmissie versus “chasen” van de vijand. Onze mannen en vrouwen zaten simpel weg in een oorlogstoneel wat na de ”vergeten oorlog van Korea” zijn weerga niet heeft beleefd. Honderden doden binnen 4 dagen. De politiek die haar kop in het zand stopt, steun van het hogere militaire niveau die ver te zoeken is. Twee Nederlandse militairen die hun leven verloren. Vele Afghaanse militairen en burgers gedood in die tijd. Onze jonge veteranen stonden hun mannetje in die tijd. Jonge veteranen die voor ons land de democratische principes verdedigden heel ver weg van ons kleine polderlandje. Treurig te moeten vernemen dat de politiek ons wel wegstuurt maar als het er op aan komt om ons steun te verlenen opeens een andere kant uitkijkt.  Voor de toehoorders een eyeopener….

Wij zijn trots op onze mannen en vrouwen die ten behoeve van onze eigen Nederlandse politiek hun leven in de weegschaal hebben moeten zetten. Hartelijk dank Rob voor de eerlijke manier waarop je de aanwezigen hebt geïnformeerd over hoe e.e.a. in zij werk ging in die tijd.  Velen hebben dit nooit geweten. Het was echt…..oorlog ….. daar in Uruzgan!!!! Dat weten in ieder geval de mensen die deze avond in het Generaal Spoorpaviljoen aanwezig waren bij het verhaal van een ooggetuige uit die tijd….. 

De foto’s deze avond zijn wederom gemaakt door onze eigen fotograaf, Pim Ermers en kunnen bekeken worden via deze link

Naar de foto's van dhr. Pim Ermers: >

 

Nieuws