Herdenking Abdij Lilbosch

04 Oktober 2017 - uur

Op zondag 24 september 2017 vond de jaarlijkse herdenking plaats bij het monument bij Abdij Lilbosch. Hierbij was een aantal Wapenbroeders aanwezig en hield Edwin Jacobsz als ceremoniemeester voor deze herdenking een toespraak. Deze herdenking, die sinds 2006 wordt gehouden, geldt als eerbetoon aan de geallieerde vliegtuigbemanningsleden die tijdens WO II hun leven hebben gelaten of vermist zijn geraakt in het gebied van de huidige Gemeente Echt-Susteren voor onze vrijheid.

Dit jaar werd stil gestaan bij het feit dat 75 jaar geleden 2 RAF bommenwerpers in Echt (Pey) zijn gecrasht. Een tiental nabestaanden van de bemanning van de RAF Short Stirling W7630, die in het destijds zeer moerassig stiltegebied van de Abdij Lilbosch is neergestort, was bij de herdenking aanwezig. Tijdens de herdenking hebben o.a. meerdere kinderen een voordracht gehouden en bloemen gelegd bij het monument. Aansluitend aan de herdenking vloog een Harvard A-16 lesvliegtuig uit de historische verzameling van de Koninklijke Luchtmacht over.

Naar de foto’s: >

Op zaterdag 23-09-2017 hebben plechtigheden bij de 6 crashlocaties en het graf van Flt Lt John Arkle (RAF Volunteer Resere) op de begraafplaats bij de Amalbergakerk te Susteren plaatsgevonden, waarbij Edwin Jacobsz ook als ceremoniemeester is opgetreden.Bij de locatie Bos en Broek (in het stiltegebied van de Abdij Lilbosch) waren nabestaanden van de bij deze crash omgekomen en vermiste bemanningsleden aanwezig. Het betreft de RAF Short Stirling W7630 bommenwerper. Op deze locatie heeft Edwin Jacobsz de nabestaanden toegesproken en in zijn toespraak zich in het bijzonder gericht op de specifieke informatie m.b.t. dit vliegtuig.

Naar de foto’s: > 

Nieuws