Reünie / excursie naar Kon. Marechaussee in Apeldoorn

09 Maart 2017 - uur

Het was op 8 maart 2017 vroeg en druilerig weer toen de bus vanuit Roermond op weg ging om nog meer Wapenbroeders, genodigden en evt. partners op te halen in Nederweert en ‘s-Hertogenbosch. In een bijna volledig gevulde bus van nagenoeg 50 personen kwamen de deelnemers van de reünie tevens excursie om ca 10.45 uur aan in Apeldoorn. De bestemming was het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum van de Koninklijke Marechaussee (OTC KMar) op de Koning Willem III kazerne.

Na aankomst in het KEK-gebouw stond de koffie en de thee al klaar met de bekende plak cake. Al spoedig werd het tijd voor een bijzonder boeiende presentatie in het auditorium door de Commandant het OTC KMar, de Kolonel Jan Roede. Hij begon zijn bijdrage met het tonen van een boeiende videoclip, waarin een veelheid van taken van de Marechaussee aan de orde kwam. Na een korte inleiding over de over de ontstaansgeschiedenis van de KMar, zoemde hij onder meer in op de diverse taken en de werkwijzen van de KMar, zoals de grensbewaking op Schiphol, wegen en havens. Ook diverse andere bijzondere taken van de KMar werden behandeld zoals de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten. Ten slotte sloot de kolonel zijn bijdrage af met het selectietraject en het opleidingstraject van aspirant marechaussees.

Daarna lieten de deelnemers zich de lunch goed smaken. Kapitein Tattersall en drie van zijn collega’s waren al spoedig aanwezig om hun bijdrage aan te kondigen, namelijk een rondleiding over de Koning Willem III kazerne. Na het bezoek aan de historiekamer, waarin veel deelnemers weer hun hart konden ophalen over de aanwezige attributen, werd een bezoek gebracht aan gebouw 55. In dit volledig gerenoveerde gebouw vinden veel opleidingen en trainingen plaats. Marechaussees worden hier getraind om op te treden in een veelheid van verschillende situaties. Hiervoor is onder meer een incheckbalie van een luchthaven nagebouwd, is een café en een winkel aanwezig en nog veel meer. Ook is onlangs een nieuwe vleugel geopend waarin sportzalen en schietbanen aanwezig zijn. Op een professionele wijze kunnen leerlingen zich de vereiste vaardigheden voor hun toekomstige functies eigen maken. Op een bijzonder enthousiaste wijze lieten de rondleiders de deelnemers kennismaken met veel aspecten van het opleidingstraject.

Na de koffie of thee was het al weer tijd voor de bijdrage van Jan Schrijver en Hans Kroes. Zij presenteerden een gastles over oorlog, bevrijding en vrijheid, die zij op basisscholen groep 8 en verzorgingshuizen in Tilburg en Goirle geven.

Tijdens het gezellig samenzijn in de bar werd er veel bijgepraat onder genot van een drankje. De dag werd afgesloten met een lekkere nasi en bami maaltijd in buffetvorm. De medewerkers van PARESTO hadden zich ingespannen om de deelnemers een heerlijke maaltijd voor te schotelen.

Rond 18.15 uur verliet de bus de Koning Willem III kazerne. Vol goede indrukken over de KMar vond de thuisreis plaats.

Naar de foto's van dhr. Wiel Mackus: >

Naar de foto's van dhr. Hans Kroes (alleen deel rondleiding): >

Nieuws