Herdenking in Henri-Chapelle en bezoek aan Malmedy

30 Augustus 2017 - uur
Op zaterdag 19 augustus 2017 hebben de leden van de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Ospel en de Heemkundevereniging Nederweert weer een mooie reis gemaakt naar Henri Chapelle. Om hen die hun leven gaven voor de vrijheid van ons dorp werden de 12 Amerikaanse soldaten herdacht die in de tweede wereldoorlog gesneuveld waren in de omgeving van Ospel. Bij het monument werden ter nagedachtenis bloemen gelegd en sprak pastoor Vankan, aalmoezenier van de Wapenbroeders, Afdeling Ospel, een gebed uit. Na een minuut stilte klonk het Amerikaanse volkslied en de Last Post. Heel indrukwekkend. De banierwachten ondersteunden de plechtigheid en vergezelden de aanwezigen naar de graven van de soldaten waar bloemen werden gelegd.
 
Na afloop werd een bezoek gebracht aan het schitterende nabij  gelegen stadje Aubel waar we konden genieten van een heerlijke lunch. In de namiddag bezochten wij de stad Malmedy Dit is de hoofdstad van een van de vroegere Ostkantons. Pastoor Vankan vertelde in de bus over het bloedbad van Baugnez (Malmedy) waarbij tijdens de Tweede Wereldoorlog 88 Amerikaanse krijgsgevangenen werden gedood door de Duitse troepen. Het bloedbad vond plaats op 17 december 1944 door Kampfgruppe Peiper, een Duitse gevechtseenheid tijdens de Slag om de Ardennen. Ter nagedachtenis is een gedenkplaats ingericht. Hier bevindt zich een museum, Baugnez 44 Historical Center, dat is gewijd aan de slag om de Ardennen en aan het bloedbad van Malmedy-Baugnez.
 
Het museum, 1200 m² groot, belicht deze gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog aan de hand van diorama's, voorwerpen, een film van 25 minuten en zeventig poppen. Een van de drie overlevenden was tijdens de opening van het museum op 17 december 2007 aanwezig. Het museum geeft je een heel goed beeld van wat er gaande was op het  moment tijdens het Ardennenoffensief. Een bezoek waard.
 
De reis werd afgesloten bij L’enie in Nederweert-Eind waar een heerlijke maaltijd op ons stond te wachten. Het was een indrukwekkende en zeer waardevolle reis. De voorzitter dankte dan ook iedereen die aan het welslagen van deze reis heeft bijgedragen.

Naar de foto's van dhr Pim Ermers: >
Nieuws