Fietstocht ‘Battlefield tour’ langs plaatsen in Goirle e.o. met belangrijke gebeurtenissen tijdens WOII

30 September 2022 - uur

De Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders organiseert op zaterdag 15 oktober a.s. een ‘Battlefield tour’. Deze fietstocht begint om 12.30 uur bij ’t Heem aan de Nieuwe Rielseweg in Goirle en gaat langs diverse plaatsen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog iets belangrijks is gebeurd en waar slachtoffers zijn gevallen. Deze tocht is een mooie voorbereiding op de herdenking van de bevrijding van Goirle op 23 oktober 2022. De deelname aan deze fietstocht is gratis.

Fietstocht
In oktober 1944 heeft Goirle ruim 3 weken onder vuur gelegen. In ons dorp vielen meerdere slachtoffers. Ook voor en direct na de bevrijding stierven nog mensen in Goirle als gevolg van het oorlogsgeweld. Naast burgers waren dat ook geallieerde militairen, die hun leven verloren voor onze vrijheid. In 2014 heeft de Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders het boekje ‘Offers voor onze vrijheid’ uitgebracht. In dit boekje staat een fietstocht langs 17 plaatsen in Goirle e.o. waar destijds slachtoffers zijn gevallen. De Wapenbroeders rijden op 15 oktober een groot deel van deze fietstocht. Onderweg krijgen de deelnemers uitleg over de gebeurtenis en situatie die daar in de oorlogsjaren heeft plaatsgevonden. Deze tocht is zeer educatief voor jongeren en basisschoolkinderen om kennis te maken met een belangrijke periode uit de geschiedenis van ons dorp. Wilt u meefietsen dan kunt u zich opgeven via: voorzitter.midden-brabant@wapenbroeders.nl. Aanmelden kan tot 12 oktober 2022.

Programma
Om 12.30 uur verzamelen de deelnemers bij ’t Heem aan de Nieuwe Rielseweg 41-43 in Goirle. U kunt daar dan eerst het museum Heemerf “De Schutsboom” bezoeken, waar een deel van is ingericht met informatie over de Tweede Wereldoorlog in Goirle. Om 13.00 uur start de fietstocht via Nieuwkerk, Gorp en Roovert en weer naar Goirle. Halverwege de tocht wordt even gepauzeerd bij ‘De Roovertsche Ley’ waar een versnapering (op eigen kosten) kan worden genuttigd. In Goirle wordt op een vijftal plaatsen stilgestaan bij gebeurtenissen. De fietstocht eindigt bij de graven van de geallieerde militairen op de begraafplaats van St. Jan aan de St. Jansstraat. De deelnemers worden verzocht om zoveel mogelijk een veiligheidshesje te dragen.

Aanmelden
Wilt u op zaterdag 15 oktober deelnemen aan de ‘Battlefield tour’, geef u zich dan zo spoedig mogelijk op via het aangegeven emailadres. Het maximale aantal deelnemers is: 30. De Wapenbroeders ontmoeten u graag bij deze fietstocht om u te vertellen dat de bevrijding van Goirle op 27 oktober 1944 zwaar is bevochten en meerdere slachtoffers heeft gekend.

Nieuws