Verslag presentatie Slag om Arnhem door Jaap Nieuwkoop

14 November 2017 - uur

Op 9 november 2017 hield dhr. Jaap Nieuwkoop bij de Afd. Midden-Brabant een presentatie over de slag bij Arnhem. Hij startte bij de landingen van de geallieerde troepen op de kust van Normandië, die aan een gestage opmars in Europa begonnen. De Duitse troepen werden, vaak in wanorde, teruggeslagen en het einde van de oorlog leek nog slechts een kwestie van tijd. Door de steeds langere aanvoerlijnen waren er echter ernstige logistieke problemen ontstaan. Na de bevrijding van Brussel, begin september, stokte de opmars dan ook. Dit was voor de Engelse bevelhebber, veldmaarschalk Bernard Montgomery, het moment om een gewaagd plan te presenteren.

Door een combinatie van een opmars over de grond en luchtlandingen kon een groot deel van Nederland worden bevrijd en lag de weg naar het Ruhrgebied open. Daartoe zouden de Britse en Amerikaanse luchtlandingstroepen belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren moeten innemen, waarna grondtroepen via deze bruggen snel zouden kunnen doorstoten tot aan het IJsselmeer. Daarmee zouden de Duitse troepen in westelijk Nederland in de tang zijn genomen en was er tevens de mogelijkheid om naar het oosten door te stoten, waar het Ruhrgebied lag. Dit was het hart van de Duitse oorlogsindustrie. Het tweeledige plan werd ‘Market Garden’ genoemd en bestond uit operatie Market, het luchtlandingsgedeelte, en operatie Garden, het grondoffensief. De zeer ambitieuze planning hield in dat de grondtroepen van het Britse 30ste korps in 2 tot 3 dagen de lange weg van de Belgisch-Nederlandse grens tot aan Arnhem moestenen afleggen. Om het 30ste korps snel te kunnen laten oprukken, moesten eerst alle tussenliggende bruggen door de luchtlandingstroepen veroverd worden. De Amerikaanse 101ste airbornedivisie moest alle bruggen tussen Eindhoven en Veghel veiligstellen. Een andere Amerikaanse luchtlandingsdivisie, de 82ste luchtlandingsdivisie kreeg de verovering van de bruggen tussen Grave en Nijmegen toegewezen. De Britse 1ste luchtlandingsdivisie kreeg als taak de bruggen over de Rijn bij Arnhem bezetten.

Al vanaf de eerste dag kreeg men met vertragingen te maken die het tijdschema steeds meer in de war schopten. Daarnaast wist de vijand enkele malen de smalle corridor volledig af te sluiten. Deze en nog een aantal andere factoren hebben ertoe geleid dat uiteindelijk de brug bij Arnhem niet werd bereikt. Dit had consequenties voor het verdere verloop van de oorlog en m.n. voor Nederland. De presentatie heeft hij zich vooral gericht op de gebeurtenissen rond Arnhem, de gemaakte fouten, en de nasleep van Market Garden voor Nederland.

Naar de foto's van mevr. Ineke van Kleijnenbreugel: >
De video van dhr. Hans van Kleijnenbreugel: >

 

Nieuws