Veteranendag Hart van Brabant in Hilvarenbeek

29 Oktober 2017 - uur

Op 28 oktober 2017 vond de Veteranendag Hart van Brabant plaats in Hilvarenbeek. Veteranen uit de gemeenten Tilburg, Goirle, Oisterwijk, Loon op Zand Gilze en Rijen en Hilvarenbeek waren aanwezig bij dit evenement.

Tijdens het besloten middagprogramma in het cultureel centrum Elckerlyk was het thema dit jaar ‘het thuisfront van de veteraan’. Na een inspirerende inleiding van burgemeester Palmen van gemeente Hilvarenbeek sprak de Inspecteur Generaal Krijgsmacht, generaal Hans van Griensven over het belang van het thuisfront tijdens de missie van de veteraan. Een Cougarvlieger van de Koninklijke Luchtmacht met de callsign ‘Do’ vertelde op een zeer boeiende wijze over haar ervaringen tijdens haar uitzending Afghanistan in 2009. Tijdens een ‘simpele' vlucht, waarbij ze een aantal militairen van Kamp Holland naar Kandahar moest vervoeren, ging het volledig mis. Haar helikopter werd, terwijl ze over een berggebied vlogen, beschoten door de Taliban. Ze merkt meteen dat het niet goed is, ze had moeite om de heli onder controle te krijgen. Zij nam de zaal vol aandacht mee in haar strijd om de helicopter goed aan de grond te krijgen in een veilig gebied. Een buitengewone levendige presentatie waarvoor zij veel applaus kreeg.

Het Vrijthof was vanaf 10.00 uur bezet worden door veel militaire voertuigen, observatie- en commandoposten en een volledig functionele veldkeuken. Leden van re-enactmentverenigingen als Bartje Compagnie, MARS en Peloton 48 bemanden de voertuigen en posten. Ook de Nederlandse UNIFIL-vereniging heeft een bijdrage geleverd aan het schouwspel. Tevens was er dit jaar een informatiemarkt, waar verschillende organisaties vertegenwoordigd waren die hulp bieden aan (voormalige) missiegebieden en veteranen. Zo waren onder meer de organisaties Hulphond Nederland, Vereniging Jonge Veteranen en Dutch Military Veterans aanwezig.

Aan veteranendag namen ook veel Wapenbroeders deel, Jan Schrijver en Hans Kroes leverden in de werkgroep Veteranendag Hart van Brabant ook dit jaar weer hun bijdrage op het gebied van Public Relations. 

Naar de foto's van dhr. Hans Kroes: >

Nieuws