Beëdiging en koorduitreiking Garderegiment Fuseliers Prinses Irene in Tilburg

27 Oktober 2017 - uur

Wapenbroeders van Afdeling Midden-Brabant waren op 27 oktober 2017 aanwezig bij beëdiging van nieuwe militairen van het 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene uit Oirschot. De plechtige beëdiging vond plaats in het nieuwe Vrijheidspark in Tilburg Aansluitend reikten oud-strijders, waaronder generaal b.d. Hemmes het invasiekoord uit aan de beëdigde militairen en aan militairen toegevoegd aan de eenheid voor de Mali-missie. Voorafgaand aan de uitreiking hield wethouder Hans Kokke van de gemeente Tilburg een toespraak.

Om de herinnering aan de invasie van Normandië in stand te houden, werd het invasiekoord aansluitend traditiegetrouw ‘nat’ gemaakt. De  militairen marcheerden naar de nabijgelegen Piushaven en namen daar bij een temperatuur van ca. 10 graden een frisse duik in de haven om het koord in te zegenen. Met deze koorduitreiking wordt door het regiment zichtbaar invulling gegeven aan haar tradities. Hiermee wordt ook de band met de gemeente Tilburg bevestigd en in het bijzonder hun oud-strijders van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene.

Tilburg is een Vaandelplaats van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. De Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene heeft in oktober 1944 vanuit Hilvarenbeek samen met eenheden uit het Verenigd Koninkrijk  zware slag geleverd om Tilburg te bevrijden. Uiteindelijk is men hier op 27 oktober 1944 in geslaagd.

Naar de foto's van Hans Kroes: > 

Nieuws