Speciale aandacht voor 4 gesneuvelde Polen tijdens herdenking bevrijding Goirle

24 Oktober 2017 - uur

In aanwezigheid van de Poolse viceconsul, mevrouw Emila Bala en 2 vertegenwoordigers van de 1e Poolse Pantserdivisie Nederland, werd tijdens de herdenking van de bevrijding van Goirle speciaal aandacht geschonken aan de 4 Poolse militairen, die zijn begraven op begraafplaats St. Jan in Goirle. De herdenking was georganiseerd door de Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders.

Gelukkig hadden de Wapenbroeders twee grote tenten geplaatst op de begraafplaats van St. Jan. Tijdens de herdenking op zondagmiddag 22 oktober 2017 kwam de regen met tussenpozen in grote hoeveelheid uit de lucht vallen. In aanwezigheid van de burgemeester van Goirle, Mark van Stappershoef en de speciale Poolse gasten, werd stilgestaan bij de offers die de geallieerde militairen 73 jaren geleden hebben gebracht voor onze vrijheid. Het tweede deel van de plechtigheid was gericht op de herwonnen en hedendaagse vrijheid. Leerlingen van OBS De Bron hadden gedichten gemaakt over de vrijheid en drie van hen droegen een gedicht voor.

Onder ruime belangstelling begon de herdenking om precies 16.00 uur met het halfstok hangen van de vlaggen en de opmars van de vaandels en banieren. Burgemeester Mark van Stappershoef memoreerde in zijn toespraak dat in Goirle tijdens de Tweede Wereldoorlog en vooral in de weken voorafgaand aan de bevrijding, vele offers zijn gebracht. Aalmoezenier voor de veteranen Liduina van den Broek hield een overweging en daarna vertelde Hans Kroes, de secretaris van de wapenbroeders, over de 4 Poolse militairen. Deze 4 jonge mannen raakten kort na onze bevrijding gewond bij gevechten aan de Maas en overleden in het Britse militaire hospitaal in Goirle, dat destijds was ingericht in het Fraterhuis. Dit is nu de bibliotheek.

Tijdens het dodenappél werd door een vertegenwoordiger van de 1e Poolse Pantserdivisie, bij het afroepen van de 4 Poolse namen, in het Pools ‘Present’ geroepen. De ‘Last Post’ en de 1 minuut stilte werden gevolgd door het Poolse volkslied. Bij de graven en bij het monument werden vervolgens bloemen gelegd. In het tweede deel van de plechtigheid vertolkte Marij van Belkom op bijzondere wijze het lied ‘We’ll meet again’.

De herdenking werd afgesloten met het Wilhelmus en een defilé langs de graven. Daarna konden de aanwezigen nog even napraten met een kopje koffie in Cultureel Centrum Jan van Besouw.

Goirle stond op deze zondagmiddag even stil bij de bevrijding, die 73 jaren geleden plaatsvond. De organiserende wapenbroeders zullen dit blijven doen, want de oorlogsslachtoffers mogen niet worden vergeten en het besef dat wij moeten blijven werken aan onze vrijheid moet levend worden gehouden. Volgend jaar op zondag 21 oktober 2018 zijn zij weer aanwezig op de begraafplaats van St. Jan. U hopelijk ook. 

Naar de video van dhr. Hans van Kleijnenbreugel: >

Naar de foto's van dhr. Jos. Lamers: >
Naar de foto's van mevr. Ineke Kleijnenbreugel: >

 

Nieuws