Herdenking bevrijding van Goirle

16 Oktober 2017 - uur

Speciale aandacht voor 4 gesneuvelde Poolse militairen tijdens herdenking bevrijding van Goirle.

Op 27 oktober is het 73 jaar geleden dat Goirle werd bevrijd van de Duitse onderdrukking. Deze bevrijding en de offers die daarvoor zijn gebracht, wordt op zondag 22 oktober 2017 om 16.00 uur herdacht op de begraafplaats van St. Jan aan de St. Jansstraat in Goirle. Tijdens deze herdenking, die plaatsvindt bij de graven van 28 militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld, worden deze militairen herdacht en wordt stilgestaan bij onze hedendaagse vrijheid. De vrijheid, die wij door de inzet van vele mensen destijds herwonnen en die wij hier al 73 jaren mogen meemaken. Om de inzet van deze mensen en hun offers niet te vergeten, organiseert de Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders al vele jaren deze herdenking.

Ieder jaar wordt tijdens de herdenking speciaal aandacht geschonken aan één van de gesneuvelde militairen. Tot op heden waren dat steeds Britse militairen. Naast 21 Britten, liggen in Goirle ook 2 Australische, 4 Poolse en 1 Goirlese militair begraven. Dit jaar wordt speciaal aandacht geschonken aan de 4 Poolse militairen, die kort na de bevrijding van Goirle ernstig gewond zijn geraakt en in Goirle in een veldhospitaal zijn overleden. De organisatoren van deze herdenking zijn bijzonder verheugd dat dit jaar, namens de Poolse ambassadeur in Nederland een consul van de Poolse ambassade aanwezig zal zijn. Ook zijn vertegenwoordigers aanwezig van de 1e Poolse Pantserdivisie Nederland, de eenheid waar de 4 Poolse gesneuvelden destijds toe behoorden. Namens de gemeente Goirle zal Burgemeester Mark van Stappershoef het woord voeren en bloemen leggen bij het monument.

Aan de kinderen van groep 8 van basisschool De Bron, de klas die het monument en de graven heeft geadopteerd, is in de week voor de herfstvakantie les gegeven over ‘oorlog, vrijheid en de bevrijding van Goirle’. Enkele leerlingen zullen tijdens de herdenking een eigen geschreven gedicht, over de wijze waarop zij de vrijheid ervaren, voorlezen.

Iedereen, die de gesneuvelde militairen en alle anderen die er voor hebben gezorgd dat wij nu in vrede en vrijheid kunnen leven, dankbaar zijn, is van harte welkom om op deze zondagmiddag om 16.00 uur op de begraafplaats aanwezig te zijn. Op deze wijze vergeten wij deze ‘helden’ niet en vieren wij onze vrijheid. Na afloop is er gelegenheid om met een kopje koffie en voor de kinderen ranja, na te praten over deze herdenking in het CC Jan van Besouw. 

Nieuws