Herdenking gijzelaars op landgoed Gorp en Roovert

16 Augustus 2017 - uur

Op 15 augustus 2017 was het 75 jaar geleden dat de bezetter 5 gijzelaars uit Beekvliet en Haaren om het leven heeft gebracht in de bossen van het landgoed Gorp & Roovert. De gijzelaars waren Robert Baelde, Christoffel Bennekers, Otto graaf van Limburg Stirum, Willem Ruys en Alexander baron Schimmelpenninck van der Oye.

Normaal wordt jaarlijks aandacht aan de zinloze dood van deze 5 gijzelaars besteed door een herdenking op de Gedenkplaats op Gorp & Roovert. Vanwege de 75-jarige herdenking heeft de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren in samenwerking met enkele andere organisaties de expositie 'Gegijzeld voor de vrijheid' samengesteld. In deze expositie wordt aandacht geschonken aan de bestaansreden van de gijzelaarskampen Beekvliet en Haaren, het dagelijkse leven in de kampen en de fusillade in Goirle.

In het Gemeentehuis van Goirle was het op 15 augustus al vroeg druk met gasten, die waren uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling en voor de herdenking. Hierbij was ook een aantal Wapenbroeders aanwezig. Na de opening van de expositie door burgemeester Stappershoef van de gemeente Goirle en de heer Sassen, voorzitter Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren, beschreef professor Bosscher, zoon van een gijzelaar op een indrukwekkende wijzende de situatie van de gijzelaars en van de fusillade.

De herdenking op het landgoed Gorp en Roovert was druk bezocht. De foto’s van mevr. Ineke van Kleijnenbreugel vertellen het beeld van de herdenking. Op korte termijn volgt nog een video verslag van dhr. Hans van Kleijnenbreugel. Onze voorzitter Jan Schrijver merkte op dat men op de Gedenkplaats midden in de bossen tijdens de 2 minuten stilte nooit vogels hoort fluiten.

Voor genodigden werd de dag afgesloten met een lunch in het Heemerf “De Schutsboom” in Goirle. Deze was weer op een voortreffelijke wijze verzorgd.

De expositie is te zien in:

  • Gemeentehuis Goirle t/m donderdag 7 september 2017 en reist daarna verder naar
  • Gemeentehuis Haaren - maandag 11 september t/m donderdag 28 september,
  • Gemeentehuis St. Michielsgestel - maandag 2 oktober t/m donderdag 19 oktober,
  • Provinciehuis ’s-Hertogenbosch - maandag 23 oktober t/m donderdag 9 november

Naar de video van dhr. Hans van Kleijnenbreugel: >
Naar de foto's van mevr. Ineke van Kleijnenbreugel: >
Naar de foto's van dhr. Jan Schrijver

 

Nieuws