Herdenking in Gierle (B)

17 Mei 2017 - uur

Op zondag 14 mei 2017 waren er vroeg veel militaire voertuigen uit WO II te zien in Gierle (B). Op een oplegger was zelfs een tank uit WO II aanwezig.  Ieder jaar nemen Wapenbroeders van de Afdeling Midden-Brabant deel aan deze herdenking. Ook dit jaar was weer onze banier aanwezig, ditmaal gedragen door Elroy Treling. 

De herdenkingsplechtigheid, die voor de 8e maal plaatsvond, startte vanaf de Ursulinenstraat en ging naar de locatie voor De Schuur aan de Singel. Dit jaar woonde ook een aantal hoog geplaatste militairen de plechtigheid bij (zie naamplaatjes op de foto’s). Het was een lange optocht met voorop de harmonie, oude voertuigen, scholieren, burgemeester en schepenen, autoriteiten en veel geüniformeerden. Ook werd er weer een extra rondje om de kerk gelopen.

De plechtigheid begon met een fly past met 3 historische vliegtuigen. Centraal tijdens de herdenking stond het eerbetoon aan de Franse soldaat, brigadier René Kownacki, die op 12 mei 1940 in Gierle sneuvelde. Ook werd uitvoerig toegelicht hoe zijn eenheid werd ingezet in de regio tussen Hoge Mierde en Turnhout.

Aan het monument voor de neergestorte vliegtuigen tijdens WOII werd een groot aantal kransen neergelegd. De secretaris van de Afdeling Midden-Brabant, dhr. Hans Kroes mocht ook een krans leggen. Daarna werden er eresalvo’s afgevuurd en duiven vrij gelaten.

Honderden mensen, onder wie ook oud-strijders, onder meer dhr. Boni Mellaerts en nabestaanden woonden de herdenking bij. Dhr. Mellaerts werd door de organisatie in de bloemetjes gezet. Teruggekeken kan worden op een sfeervolle herdenking.

Naar de foto's van mevr. Saskia Heezen: >

Naar de foto's van dhr. Jef Pets: >

Nieuws