Excursie Nationaal Monument Kamp Vught / Lunettenkazerne

11 Mei 2017 - uur

Op 10 mei 2017 heeft de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant, samen met leden van de Afdelingen ’s-Hertogenbosch en Weert een bezoek gebracht aan het Nationaal Monument Kamp Vught. Eerst werden de deelnemers allemaal verwelkomd met een kop koffie of thee met de welbekende cake op de Lunettenkazerne door de voorzitter van de Afdeling Midden-Brabant, dhr. Jan Schrijver.

Aansluitend werd het korte stukje naar het Nationaal Monument Kamp Vught overbrugd. In de ruime ontvangsthal werden wij opgewacht door de gidsen mevr. Anne-Lies Bom en dhr. Bert van Thiel. Onder hun vakkundige leiding werd op een vlotte wijze veel informatie over Kamp Vught aan de deelnemers meegegeven.

De bouw van het Kamp Vught werd gestart in 1942, naar het model van Konzentrationslager in Duitsland omdat Kamp Westerbork dreigde vol te lopen.  Gedurende de bezettingsjaren werden er ca. 31.000 mensen in het Kamp Vught gedetineerd. Hieronder waren ca. 12.000 Joden. De overige gevangenen waren politieke gevangenen, Roma, verzetsstrijders,  homoseksuelen,  criminelen e.d. In het kamp zelf zijn ruim 700 personen gestorven,

Een van de aangrijpende verhalen was, dat in verband met een mogelijke besmettelijke ziekte, op 5 juni 1943 bekend werd gemaakt dat alle kinderen uit het kamp moesten vertrekken. Het verhaal was dat de kinderen naar een speciaal kinderkamp in de buurt zouden gaan. Op 6 juni werden alle kinderen van nul tot en met drie afgevoerd naar Westerbork en even later in de richting van Polen. Het jongste kind, Michieltje Prins, was maar 6 dagen oud (zie naam op afbeelding van kindermonument). Een dag later werden ook alle kinderen van vier tot en met vijftien jaar afgevoerd. Ter nagedachtenis is er een monument opgericht met alle namen van de gedeporteerde kinderen.

Als vergeldingsmaatregel tegen een protest van een aantal vrouwen op het kamp, werden op  15 januari 1944 zo veel mogelijk vrouwen in één cel opgesloten. Deze vergeldingsmaatregel wordt ook wel het bunkerdrama genoemd. In totaal werden vierenzeventig vrouwen in een cel samengeperst, die niet groter was dan negen vierkante meter, Nadat veertien uur later de cel weer werd open gemaakt, bleken er tien vrouwen te zijn overleden (zie de namen op een van de afbeeldingen).

Ook werd over de ovens en de asputten uitleg gegeven. Daarnaast werden diverse andere aspecten van het kamp belicht. Het was een indrukwekkende rondleiding waarbij veel elementen over het kampleven werden belicht, zoals de positieve kanten van het werken voor Philips.

Terug op de Lunettenkazerne werd onder het genot van het aperitief toch nog nagepraat over de excursie. Aansluitend volgde het diner dat de deelnemers zich goed lieten smaken. Rond 19.00 uur werd deze excursie besloten.

Naar de foto's van dhr. Hans Kroes: > 
Naar de foto's van dhr. Jaap Nieuwkoop: >

Nieuws