Dodenherdenking Ereveld begraafplaats Gilzerbaan Tilburg

07 Mei 2017 - uur

Sinds het begin van de 50'er jaren organiseert de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant de herdenking voor de geallieerde militairen op 27 oktober op het Ereveld aan de Gilzerbaan in Tilburg. In verband met de aanpassingen van het herdenken in Tilburg aan de huidige tijd, vond voor de eerste maal de herdenking op 4 mei 2017 plaats. 

Bij de herdenking waren ondermeer aanwezig de burgemeester van Tilburg, dhr. Noordanus, vertegenwoordigers van het Defensie Helicopter Commando, andere genodigden van maatschappelijke organisaties en ook belangstellenden. Eveneens dit jaar waren ook weer een aantal Belgische Oud Strijders aanwezig.
 
De herdenking startte met de opmars van de Piper met de vaandels en banieren. Na het openingswoord door secretaris Hans Kroes  ging burgemeester Noordanus uitvoerig in op de betekenis van de vrijheid in het hedendaags perspectief. Wapenbroeder Ad van Belkom vertelde het verhaal over een Tjechische bommenwerper, op 17 januari 1942 neerstortte aan de rand van Tilburg. Drie bemanningsleden lieten hierbij het leven en werden op dit ereveld begraven. Op een treffende wijze gaf Aalmoezenier Van den Broek weer wat vrijheid voor ons allen betekent en zij legde hierbij de relatie naar de 76 gesneuvelde militairen.

De leerlingen Jana en Maud van Openbare Basisschool ‘De Blaak’ gaven met hun gedichten op een kernachtige wijze invulling aan het begrip vrijheid. Na de ‘Last Post’, gevolgd door 1 minuut stilte was er tijd voor de bloemlegging. Marij van Belkom vertolkte het lied “We’ll meet again” weer op een sfeervolle wijze.

In zijn slotwoord dankte dhr. Hans Kroes alle genodigden en belangstellenden voor hun aanwezigheid. Ook bedankte hij alle organisaties en personen, die een bijdrage hebben geleverd om deze herdenking mogelijk te maken. Een bijzonder woord van dank richtte hij tot het personeel van de 13 Staf Staf Compagnie van de 13e Lichte Brigrade uit Oirschot, die ons voor de eerste maal de herdenking op een geweldige wijze logistiek hebben ondersteund.

Na het Wilhelmus volgde de afmars van de vaandels en banieren met aansluitend een defilé langs de graven. De deelnemers kregen door de leerlingen van OBS De Blaak nog een “fakkeltje” uitgereikt.  Veel deelnemers maakten van de gelegenheid gebruik om na de herdenking onder het genot van een kopje koffie of thee nog even na te praten.

Naar de foto’s van dhr Jos Lamers: >

Naar de video opname van Omroep Tilburg: >

Naar de video van dhr. Hans van Kleijnenbreugel: >

Ceremonie Heikese kerk en Vrijheidspark Tilburg:

Naar de ceremonie in de Heikese kerk Tilburg op 4 mei 2017, video dhr Hans van Kleinenbreugel

Naar de ceremonie in het Vrijheidspark Tilburg op mei 2017, video dhr. Hans van Kleijnenbreugel

Naar de foto's van de herdenking in het Vrijheidspark Tilburg van dhr Elroy Treling

​Naar de uitleg over het nieuwe herdenken in Tilburg door dhr Jan Schrijver, video dhr Hans van Kleijnenbreugel

Nieuws