Presentatie Tilburg tijdens Tweede Wereldoorlog

14 April 2017 - uur

In aanloop naar de herdenkingen op 4 mei 2017 organiseerde de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant een presentatie over Tilburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al heel vroeg waren veel belangstellenden aanwezig om de presentatie bij te wonen, dat resulteerde in een volledig gevulde zaal van gebouw Levensbouw.

Na de opening door de voorzitter Jan Schrijver, waarbij hij voor de niet leden een korte uitleg gaf over de (activiteiten van de) Afdeling Midden-Brabant, begon hij in zijn presentatie met de aanleiding voor de Tweede Wereldoorlog. Daarna kwamen onder meer aan de orde de mobilisatie en de instructies voor de luchtbescherming. Op 10 mei 1940 waren er verschillende bombardementen zoals het Spoorwegemplacement en het vliegveld Gilze-Rijen. Ook de diverse verwoestingen in de stad op die dag zoals in de Noordstraat werden in de presentatie getoond. De Duitse bezetting en de gevolgen daarvan voor de bevolking kwamen uitgebreid aan de orde. Tevens werd aandacht besteed aan de Jodenvervolging alsmede aan het verzet in Tilburg. Enkele verzetsmensen, die zijn omgekomen, werden gememoreerd.

Naast diverse foto’s over de bevrijding werd er ook een video getoond, waarop de militaire operaties duidelijk in beeld werden gebracht. Tot slot konden de beelden van een uitzinnige bevolking van Tilburg bij de bevrijding niet ontbreken.

Tenslotte besteedde Jan Schrijver nog aandacht aan de wijzigingen in het herdenken in Tilburg vanaf 4 mei dit jaar. Hij nodigde iedereen uit voor:

  • de herdenking van de geallieerde oorlogsslachtoffers op de begraafplaats Vredehof (Gilzerbaan in Tilburg) op 4 mei 2017 om 14.00 uur.
  • de herdenking voor de burgers als militairen in Tilburg, die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Deze herdenking vindt plaats op 4 mei 2017, aanvang 19.00 uur Heikese kerk en om 20.00 uur in het Vrijheidspark.

Naar de video trailer van dhr Hans van Kleijnenbreugel: >

Naar de foto’s van dhr. Hans Kroes: >

Nieuws