Lichtjesavond op kerstavond met scouting op ereveld begraafplaats Gilzerbaan Tilburg

02 Januari 2017 - uur

Op 24 december 2016 waren aan het begin van de kerstavond een aantal welpen en leiding van Scouting The Challenge in Tilburg druk bezig met het ontsteken van lichtjes in 76 jampotjes op het Ereveld op begraafplaats Gilzerbaan in Tilburg. De lichtjes vormden een mooie cirkel op het monument op het oorlogskerkhof.

Na een korte opening door de leiding van de scouting nam Jan Schrijver, voorzitter van Afdeling Midden-Brabant het woord: “We staan hier op deze begraafplaats bij de graven van 76 soldaten, die ruim 70 jaren geleden, samen met heel veel andere soldaten uit een ander land kwamen om in Europa, in Nederland en in Tilburg vrede te brengen. Op deze bijzondere avond willen wij jullie iets over deze soldaten vertellen.”

Jan Schrijver stond stil bij de vele oorlogen en conflicten die er momenteel in de wereld zijn, over de Nederlandse soldaten die ook momenteel zijn uitgezonden op vredesmissies. Vervolgens ging hij uitgebreid in over de bevrijding van Tilburg en de vele offers die door de geallieerde militairen hebben gebracht voor onze vrede.

Hans Kroes ging in het kort in op de geschiedenis van het kerkhof en op de nationaliteiten van de militairen, die op Vredehof hun laatste rustplaats hebben gevonden. Vervolgens vertelde hij over een vliegende bemanning van een AVRO Lancaster, die op 21 juli 1944 boven Tilburg werd neergeschoten. Het grootste deel van deze bemanning is op het oorlogskerkhof Vredehof begraven.

Hierna werd stil gestaan dat deze soldaten ver van hun eigen land voor onze vrijheid en voor de vrede zijn gestorven. Vervolgens werd de aanwezigen gevraagd om 1 minuut stilte in acht te nemen. Ten slotte sprak Jan Schrijver nog een kerstoverweging uit over het onderwerp vrede. Daarna plaatsten de welpen een kaarsje bij alle 76 graven.

De bijeenkomst werd afgesloten met chocolademelk. Hierbij werd nog nagepraat over het bijzondere karakter van deze avond.

Nieuws