Bijzondere aandacht voor John Ernest Goodwin tijdens herdenking Goirle

23 Oktober 2016 - uur

Onder een klein zonnetje vond op 23 oktober 2016 onder een ruime belangstelling de herdenking van de 72 jarige bevrijding van Goirle plaats. Na de het welkomstwoord door de voorzitter van de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant, dhr. Jan Schrijver vond de vlaggenceremonie plaats met aansluitend de opmars van de vaandels en de banieren.

In zijn toespraak stond burgemeester Mark van Stappershoef ondermeer stil bij de vele offers die in Goirle zijn gebracht tijdens WO II en bij de betekenis van de vrijheid, die wij al ruim 70 jaar kennen. Na het dodenappel, waarbij de namen van de 27 geallieerde militairen werden afgeroepen, legden kinderen van BS De Bron namens het Gewerengilde Sint Mauritius bloemen bij de graven van de gesneuvelde militairen. Dit jaar besteedde dhr. Gerrit Kobes aandacht aan het verhaal van John Ernest Goodwin, die een lange tijd vermist was en tenslotte toch op begraafplaats St. Jan zijn laatste rustplaats heeft gekregen. Ook had Gerrit Kobes weer bij veel graven een foto geplaatst, zodat de overleden militairen een gezicht krijgen.

Na de Last Post en 1 minuut stilte stond in de herdenking de vrijheid centraal. Drie kinderen van groep 8 van BS De Bron gaven met gedichten hun eigen beeld van de vrijheid, waarin zij momenteel leven.

Na de overdracht van de adoptie van het monument en de graven door een leerling van groep 8 aan groep 7, werd het lied “We’ll meet again“ door Marij van Belkom wederom op een prachtige wijze vertolkt. Na het dankwoord van dhr. Schrijver en volgde tot slot het Wilhelmus.

Na afloop werd door velen nog nagepraat in het Cultureel Centrum Jan van Besouw onder het genot van een kopje koffie of thee.

Video herdenking door Hans van Kleijnenbreugel >

Naar de foto’s van Jos Lamers, deel 1 >

Naar de foto’s van Jos Lamers, deel 2 > 

Naar de foto's van mevr.  Ineke van Kleijnenbreugel > 

Het verhaal van John Ernest Goodwin door Gerrit Kobes >

Graf en foto van John Ernest Goodwin >

Nieuws