Presentatie over 'de laatste slag in Europa tijdens WO II' op Texel

11 April 2019 - 19:30 uur

Op 6 april 1945 begint een drama dat o.a. bekend staat als “De laatste slag van Europa tijdens de tweede wereldoorlog.”

De Georgiërs, komend uit de Kaukasus, komen op het eiland Texel. in opstand tegen de Duitse  troepen, waar zij nota bene zelf ook deel van uitmaken. Hun plan mislukt omdat toch enkele Duitsers weten te ontsnappen, die zowel het garnizoen in Den Helder waarschuwen, alsmede de bezettingen van de Atlantikwall-batterijen op Texel zelf. Na een aanvankelijk succes worden de Georgiërs al snel in het defensief gedrongen. Vanuit Den Helder worden direct versterkingen aangevoerd. De slag begint met een verwoestend artillerie- bombardement op de Georgische posities, waarbij ook veel slachtoffers onder de lokale bevolking vallen. Toch ondersteunt een deel van de bevolking de opstand. Omdat er geen radioverbindingen mogelijk zijn vaart de reddingsboot van De Cocksdorp naar Engeland om daar hulp te gaan vragen. Helaas, zonder resultaat. Nadat de laatste steunpunten zijn gevallen beginnen de Georgiërs een soort guerrilla-oorlog.

Dit duurt tot 20 mei 1945 (dus tot ver na de bevrijding). Dan komen de Canadezen naar het eiland. Zij ontwapenen de beide partijen en voeren de Duitsers direct af. Begin juni worden dan de resterende Georgiërs gerepatrieerd naar hun moederland. Zij krijgen daarbij brieven mee van de Canadese commandant, de CPN en het plaatselijk verzet. Dit alles om Stalin ervan te overtuigen van hun belangrijke rol in de bevrijding van Noord-Nederland. Deze inhoud van deze documenten moeten hen een jarenlang verblijf in Siberië besparen.

De hoofdmoot van de lezing zal bestaan uit een verslag over de opstand zelf. Ook zal er stil worden gestaan bij de omvangrijke Duitse verdedigingswerken die op Texel zijn aangelegd. En tenslotte zal ook  worden ingegaan op de vraag,waarom troepen die helemaal uit de Kaukasus komen door de Duitsers in Nederland worden geplaatst. Immers ook in Noord-Brabant, o.a. rond Mierlo, Oisterwijk en De Biesbosch bevinden zich voor langere of kortere tijd ‘Russen’.