Boek: "Tropen Jaren" door René Vos

25 Maart 2015 - uur
Door dhr. René Vos, PR-functionaris van de Afdeling Cranendonck, is in 2009 het boek “Tropen Jaren” geschreven. Het boek wil iedereen en vooral jongeren informeren over onze koloniale geschiedenis en de uiteindelijke overdracht van de voormalig Nederlandse gewesten aan de Republiek Indonesië. Het boek “Tropen Jaren” gaat over jongeren uit de regio Cranendonck in het voormalige Nederlands Indië en Nieuw-Guinea in de periode 1945 - 1962. Het boek bevat 340 pagina’s en meer dan 700 foto’s. Hieronder is het voorwoord te lezen van de auteur. 
 
Opmerking:  In verband met de grootte van de bestanden, kan het laden wat langer duren.
 
VOORWOORD (van het boek)
Op jonge leeftijd kwam ik in Budel in contact met veel militairen die er woonden of gestationeerd waren op de Duitse legerplaats. Ook in de Weerter- en Buulderbergen kwam je bij het spelen regelmatig militairen tegen die daar oefenden. Zodoende groeide bij mij de interesse in het leger en besloot ik in september 1985 voor een periode van 12 jaar als beroepsmilitair te dienen.
In de tussentijd was op 22 oktober 1980 mijn oom, Harrie Vos, overleden. Hij woonde in het ouderlijk huis van de familie Vos aan de Willem de Zwijgerstraat in Budel. Van de familie kreeg ik als geïnteresseerde alle ‘soldaten spullen’ en er werd bij verteld dat oom Harrie ‘in Indië had gevochten.’
 
De medaille, een foto en een wapenschildje kreeg als aandenken aan oom Harrie een plaatsje in de huiskamer waar het nu nog steeds ligt. Tijdens mijn eigen diensttijd kwam ik regelmatig in contact met veteranen die gediend hadden in Indië, Korea, Libanon, Cambodja of Bosnië. Geboeid door hun verhalen over de militaire inzet, de kameraadschap, de bevolking en de cultuur vroeg ik me wel eens af hoe dat voor oom Harrie was geweest. Mijn ouders gaven aan dat daar nooit over gesproken was en dat ook de andere jongens die ‘In Indië’ waren geweest nooit iets hadden verteld.
 
Gedreven om ‘er achter te komen’ ging ik in de bibliotheek op zoek naar boeken, maar helaas zonder resultaat. Het leek erop dat het een ‘zwarte bladzijde’ was in de Nederlandse geschiedenis die niet uitnodigde om erover te schrijven. Het enige wat ik na enige tijd over Indië vond was een vergeeld boek van oom Harrie. In dit boek dat over de '7 December' Divisie ging stond toevallig een foto van hem. Bij het binnentrekken van een stad pakte hij een vanuit de lucht gedropt pakket uit. Het boek zelf gaf een heroïsch beschrijving van verschillende legeronderdelen en functies maar stond te ver af van de werkelijkheid.
 
Gedreven om meer over deze periode te vernemen ging ik enkele veteranen thuis bezoeken en luisterde naar hun indrukwekkende en vaak emotionele verhalen. Ze vertelden hoe ze als jonge jongens in de crisisjaren opgroeiden, de Tweede Wereldoorlog doorstonden en kort daarna uitgezonden werden naar Nederlands Indië of Nieuw-Guinea. Kort na een bezoek aan de jaarlijkse herdenking bij het nationaal Indië monument in Roermond besloot ik dat dit uniek stukje geschiedenis voor Cranendonck niet verloren mocht gaan. Ik moest de verhalen over de ‘Tropen Jaren’ verzamelen en bundelen.
 
Nu na drie jaar is het dan eindelijk klaar. Laten we hopen dat het boek u mag boeien en zal bijdragen tot respect voor deze vergeten groep die, in dienst van Nederland, in Indië en Nieuw-Guinea hebben gediend.
 
Ik wens U veel leesplezier.
Budel, februari 2009
René Vos
 
Naar de cover van het boek, klik hier.
Naar het supplement op het boek "Tropen Jaren", klik hier.

Opmerking:  In verband met de grootte van de bestanden, kan het laden wat langer duren.
Nieuws